Alman diplomatlara Bahçekapılı misillemesi

Yayın Tarihi: 09 Aralık 2016 Cuma 00:00:00

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2016 Cuma 00:40:00

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı'yı havaalanında alıkoyan Almanya'ya hak ettiği karşılık dün Atatürk Havalimanı'nda verildi. 4 Alman diplomat binecekleri uçağı kaçırdı. 

TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın Almanya'da havalimanında alıkonmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'misliyle karşılık vereceğiz' açıklamasıyla birlikte Atatürk Havalimanı'nda Alman diplomatlara yönelik uygulama başladı. Uygulamanın başladığı önceki akşamdan itibaren dört Alman diplomatın uçağı kaçırdığı öğrenildi.

GENİŞ BİR ARAŞTIRMA YAPILIYOR 

Önceki akşam itibariyle başlayan uygulamayla birlikte Türkiye'ye gelen veya Türkiye'den çıkmak isteyen Alman diplomatlar bir süre bekletiliyor. Pasaport kontrol noktasına gelen diplomatlar, geniş bir inceleme ve araştırma yapılmak için yaklaşık iki saat bekletildikten sonra geçiriliyor. Bu uygulama sırasında şu ana kadar dört diplomatik pasaportu taşıyan Alman diplomatın uçağını kaçırdığı öğrenildi.

DETAYLI PASAPORT KONTROLÜ 

Bu arada, yetkililerden alınan bilgiye göre önceki akşam saat 19.00'dan itibaren başlatılan uygulamada Almanya'dan gelen tüm diplomatik pasaportlu yolculara, pasaport kontrolü sırasında sorgu yapılmasına da başlandı. Bakanlıktan gelen talimat uyarınca kontrol noktasında bekletilen Alman diplomatlar yaklaşık bir saat süren sorgulama sonrası Türkiye'ye girebiliyor.

CUMHURBAŞKANI UYARMIŞTI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bahçekapılı'nın Almanya'da maruz kaldığı olaya sert tepki göstermiş, “Teröristi alıyorsun ülkende misafir ediyorsun, ağırlıyorsun ama bu ülkenin TBMM Başkan Yardımcısını ve heyetini orada kapıda saatlerce bekletiyorsun. Şimdi bunlara aynısını yapmak gerekmez mi? Ondan sonra Erdoğan oluyor diktatör. Sen benim Meclis Başkan Yardımcıma, bir bayan milletvekiline bu tür bir yanlışı yaparsan, senin polisin vesairen bunu yaparsa, benim buna aynısıyla mukabele etmem lazım. Bir defa, bütün oradaki personelin kimse, neyse bunlara gereğini yapmadığın sürece Türkiye de buna misliyle mukabele eder, etmek durumundadır” demişti. 

Türkiye'yi öfkelendiren olay

Teröristlere kucak açmasıyla tanınan Almanya, TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'ya karşı skandal bir uygulamaya imza atmıştı. Otel lobisinde içinde para, kredi kartı, pasaport ve kimliklerinin yer aldığı çantası çalınan Bahçekapılı, Köln kentinde, havaalanında da bir süre alıkonulmuştu. Bahçekapılı yurda dönüşünde olayı anlatırken,  “Konsoloslukla irtibata geçtim. Geçici pasaport çıkarttım. Dönüş için havaalanına geldiğimde, tam anlamıyla bir skandal ile karşı karşıya kaldım. Polis beni alıkoydu. Geçici pasaportu kabul etmediler, milletvekili ve başkanvekili olduğumu söylememe rağmen, 'bizi ilgilendirmez' dediler. Beni ve yanımda olan ablamı havaalanındaki polis merkezine götürdüler” demişti. Bahçekapılı alıkoyma olayından sonra havaalanında pasaport kontrolüne de polis nezaretinde götürüldüklerini aktarmıştı.