Leblebi yiyen yaşadı! İbn-i Sina asırlar önce önermişti…

Yayın Tarihi: 02 Temmuz 2024 Salı 15:34:00

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2024 Salı 15:34:00

Türkiye'de leblebi denilince akla ilk olarak şüphesiz Çorum gelir. Fakat artık leblebi duyunca akıllara tek bir şey gelecek: İbn-i Sina'nın uyarısı. İbn-i Sina'dan asırlar önce gelen uyarı leblebinin vücuda faydasını gözler önüne seriyor. İşte leblebinin vücuda faydaları…

Günde bir avuç leblebi yemenin faydaları saymakla bitmiyor. Mide rahatsızlıklarından uykusuzluğa kadar birçok derde şifa olan leblebi, lezzetli bir besin olarak birçok insan tarafından zevkle tüketiliyor. Lezzetli olduğu kadar sağlıklı olan leblebi tıbbın babası olarak bilinen İbn-i Sina tarafından da önerilmişti.

İBN-İ SİNA'DAN LEBLEBİ TAVSİYESİ

Sağlık alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla bilinen İbn-i Sina asırlar önce leblebi hakkında da bazı tavsiyelerde bulunmuştu. Öyle ki İbn-i Sina tarafından faydaları zikredilen leblebi, kan şekerinin dengelenmesinden böbrek taşını düşürülmesine kadar etkili olabiliyor. Bunların yanı sıra kalp ve damar hastalıklarına da iyi geldiği bilinen leblebi yiyen adeta bayram ediyor.

Böbreklerin daha fonksiyonel çalışması hususunda yardımcı olan leblebi kavrularak da yenebilir. İbn-i Sina verdiği tokluk hissi ile diyet listelerinin vazgeçilmezi olan leblebinin kavrularak tüketilmesini önermişti. Günde bir avuç tüketilmesi gereken kavrulmuş leblebinin faydalarından bazıları ise şu şekilde:

Metabolizmayı düzenler.

Kilo vermede yardımcı olur.

Mide ve bağırsak fonksiyonların düzelmesine yardımcı olur.

Kemik gelişimini destekler.